Tuesday, February 5, 2019

ALIYAH AND FAMILY WENT TO PENANG FINAL EPISODE

Aliyah pun bangun daripada tidur, Aliyah dah nak balik kampung.

Tapi sementara nak balik kampung breakfest dulu. 

Aliyah breakfest dekat dengan "USM (iaitu Universiti Mama)" 

Aliyah makan roti canai, Adam pun makan roti canai, Adeena pun sama. Aliyah makan nasi lemak jugak.



Kawan Mama nak jumpa, breakfast sama-sama. 

Lepas breakfast kitaorang pergi Universiti Mama "USM.

Dekat "USM"pergi toilet dulu kat masjid, Ayah pun pergi toilet sebab nak ber*k.



Lepas tu nak balik kampung.

1 jam kemudian baru sampai kampung kakak Anis dan Abangngah takde.

Lagi sebab kitaorang balik kampung hari jumaat. 

Esok hari sabtu baru diaorang balik kitaorang.

Balik KL hari jumaat, sempat jumpa diaorang. 

Keesokkan harinya, pukul 1:30 baru Kakak Anis dan Abangngah baru sampai.

Kitaorang pun main keesokkan harinya.

Hakimi datang untuk kenduri kat Kampung Temong.

Aliyah balik KL lepas kenduri kat Kampung Temong, pukul 4:00 bergerak dari Kati ke KL.

3 jam kemudian, Aliyah gi solat maghrib kat masjid di Wangsa Melawati. 

Lepas solat Aliyah gi makan kat Ampang jaya kedai itu bernama "NAAN CORNER" 

Aliyah makan roti boom dan nasi lemak.



Dekat kedai tu ada orang nyanyi Aliyah pun derma sebab lagu dia sedap. 

Lepas dinner Aliyah pun balik  rumah dan tidur.


ITU SAJA, SEKIAN TERIMA KASIH....

Monday, February 4, 2019

ADEENA MEMANG LAWAK HAHAHA (ADEENA TUMPANG BLOG ALIYAH)


Mama dengan Ayah solat dekat masjid.

Adam ikut Ayah.

Adik ikut Mama.

Kakak ikut Mama.

Lepas tu kitaorang pergi Bangkok makan aiskrim.

Lepas tu Mama dengan Ayah beli air.

Mama dengan Kakak dengan Adam solat dengan Adik.

Lagi Mama dengan Ayah tidur dekat rumah KL.

Lepas tu Ayah buka tv, Mama terkejut.

Sebab Ayah bukak tv sampai malam- malam.

Lepas tu Mama dengan Ayah pergi solat lagi.

Lagi Ayah dengan Mama solat lagi sekali.

Lepas tu Ayah dengan Mama pergi solat 5 kali.

Lepas tu Mama pergi Shaklee beli apa- apa.

Ayah pulak pergi Shaklee sebab Ayah kan nak beli ESP.

Dah.

ALIYAH AND FAMILY WENT TO PENANG - DAY THREE

Keesokan paginya, Aliyah breakfast dekat luar.

Tapi sementara Aliyah nak pergi breakfast, Aliyah makan roti dan butter dulu.

Sebab Aliyah dah lapar.

Aliyah naik Grab pergi breakfast.

Sebab Ayah malas nak drive.




Aliyah breakfast dekat Yin's Sourdough Bakery.

Aliyah makan sourdough bagel, cream cheese with beet root.

Aliyah makan roasted chicken cheese, cabbage sandwich.




Lepas tu Aliyah minum hot chocolate.

Lepas breakfast, Aliyah jalan, ternampak pergi muzium upside down.

Aliyah pun pergi lah.








Muzium ni best sebab bila kita tangkap gambar terbalik, nampak macam betul- betul kita terbalik hehehehe....

Lepas tu Aliyah naik Grab, pergi Bukit Bendera.

Masa dah sampai Bukit Bendera, Ayah pergi beli tiket untuk naik.

Lepas tu Aliyah dan family tangkap gambar sementara nak beratur.

Lepas tu Ayah pun nampak ada magazine, pamphlet, Ayah ambil dan Ayah bagi Aliyah dan Adam.

Masa beratur, tren dah sampai. Tapi tak boleh masuk lagi.

Orang semua dah keluar. Tapi tetap tak boleh masuk lagi.

Akhirnya dah masuk dah dalam tren.

Aliyah duduk dekat seat belakang sekali.

Lepas tu tengok lah pemandangan.


Bila dah sampai atas Bukit Bendera, Aliyah nampak binocular.

Dia kata seringgit untuk 2 minit.

Aliyah pun tengok lah.

Adam kata boleh nampak homestay yang kitaorang duduk.

Aliyah kata,

"Tak nampak pun!"


Lepas tu, jalan- jalan dekat atas.

Ada orang jual gambar yang sementara nak beratur dekat bawah tu.

Lepas tu Ayah kata berapa ringgit ni?

Dia kata 60 ringgit.

Lepas tu Ayah kata, takpe lah.

Jalan- jalan dekat atas lagi.

Ada tempat tangkap gambar parrot dan ular.

Aliyah tangkap gambar dengan parrot. Adam pun sama.

Inilah gambarnya.


Lepas tu pergi solat.

Aliyah nampak meriam. Aliyah tangkap lah gambar dekat situ.


Dekat masjid tu, masjid tu bersebelahan dengan kuil.

Lepas tu Mama kata, 


"Kita boleh buat solat kita. Diaorang boleh buat sembahyang diaorang. So kita buat kita punya, diaorang buat diaorang punya."


Aliyah pun kata, 


"Betul tu Mama..."


Lepas solat, Ayah pulak pergi solat.

Adam nak terber*k.

Lepas tu Mama teman Adam naik atas, cari Ayah. Sekejap je. Jangan risau.

Aliyah jaga Adeena.

Lepas Adam masuk masjid, Mama turun.

Masa Mama turun, ada anjing lalu depan slide tu.

Aliyah pun saja suruh Adeena turun dari slide tu.

Bila Adeena ternampak anjing, Adeena jerit.

Aliyah pun gelak.

Anjing pun lari.

Sebab takut dengan Adeena.

Adeena lagi dasyhat dari anjing hahaha...LOL!

Lepas tu kita turun, ambil Grab.

Sebenarnya Aliyah nak naik bas dua tingkat. Ayah ajak.

Lepas tu Adam kata, TANAK! TAKUT!

Nanti jatuh!

Terpaksalah naik Grab ke feri.

Bila dah sampai feri, feri tu dah nak gerak dah.

Kitaorang pun lari pergi feri.

Nasib baik sempat. Kalau tak dah kena tinggal dah.

Aliyah duduk dekat hujung. Tengok laut.

Banyak kereta.

Bila dah sampai Butterworth, ada macam mall untuk siapa yang baru sampai Butterworth. Untuk nak singgah beli makan ke.

Kitaorang pun duduk rehat dekat situ.

Kitaorang makan Aunty Anne's.

Ayah dan Mama minum coffee.

Lepas tu kitaorang naik feri balik pergi island.

Naik Grab, balik homestay.

Penat kan?

Waktu dinner, kitaorang dinner dekat maggi tersedap di Penang.

Lepas tu bila dah habis makan, ada waiter Mamak tu cakap lembut saja.

"Semua dah ada?"

Aliyah pun gelak dalam hati hahaha...LOL!



Sebab jarang nampak mamak macam tu. Macam lembut. Macam waiter kat hotel.

Lepas tu kitaorang balik homestay. Tidur.

Aliyah dah tak boleh makan maggi dah. Setahun sekali je.

Tahun depan pulak eh.

Stay tuned for the next part!

ALIYAH AND FAMILY WENT TO PENANG - DAY TWO

Keesokan paginya, Aliyah bangun, makan roti canai.

Lepas tu Aliyah cakap dekat Ayah,

"Nak mandi swimming pool".

Lepas tu Ayah kata,

"OK, siap- siap, tapi tunggu Pak Long sampai dulu".

"Ok" Aliyah kata.

Kitaorang pun tunggu Pak Long.

Macam dalam 30 minit macam tu Pak Long pun sampai.

Pak Long datang sebab nak ambil Opah dekat Penang.

Atok pun datang.

Bila Pak Long dah sampai, Ayah ambil Pak Long dekat bawah.

Lepas Pak Long dah naik atas, kitaorang pun pergi swimming pool dekat tingkat 5.

Lepas mandi swimming pool, nak pergi makan pasembor dekat Padang Kota.

Aliyah makan ABC.

Lepas makan ABC, Aliyah main kejar- kejar burung.

Lepas tu Aliyah ambil gambar dekat taman.




Lepas tu Atok, Opah dan Pak Long pun balik.

Kitaorang pun balik ke homestay.

Kat homestay, kitaorang tidur.

Pukul 4 jumpa kawan Mama, Aunty Naz.



Pergi kedai buku yang terbesar, Book Xcess, dekat Gurney Paragon.

Lepas pergi Book Xcess, pergi makan dekat food court.

Aliyah makan nasi lemak utara.

Lepas makan nasi lemak, Mama dengan Aunty Naz pergi minum coffee.

Aliyah, Adam, Adeena dan Ayah ikut jugak.

Mama beli latte, Aunty Naz beli cappucino.

Aliyah beli croissant.

Waktu dinner, kami dinner dengan Putri (kawan Aliyah).

Aliyah makan tomyam, Putri makan telur dadar dan tomyam.

Mama order sotong goreng tepung. Aliyah makan sampai habis.

Aunty Herny yang belanja.



Lepas tu, Adam main game dekat phone Ayah.

Nama game tu Badminton League.

Lepas tu Uncle Hafiz pun ada game tu.

Ayah dengan Uncle Hafiz cuba nak connect bluetooth.

Tapi tak dapat....

Lepas tu try wifi.

Lagi lah tak dapat.

Lepas dinner, Aliyah tidur.

ALIYAH AND FAMILY WENT TO PENANG - DAY ONE

Pagi tu Aliyah bangun je daripada tidur semua orang tengah bersiap so, Aliyah pun mandi.

Lepas Aliyah mandi, Aliyah pun bersiap-siap untuk pergi Penang.

Sebelum Aliyah pergi Penang, Aliyah singgah rumah Pak Long dulu untuk makan tengahari dulu dan solat, baru pergi Penang.

1jam kemudian baru sampai rumah Pak long di Ipoh.

Adam dan Adeena tak makan tengahari.

Aliyah je makan tengahari.

2 jam dah masuk jambatan tiba-tiba Opah call, 

OPAH: HELLO?! HOSPITAL SURUH AKU BALIK SEBAB 

KENCING ADA KUMAN!!

MAMA: HAAAAH!!!!????

Aliyah pun terkejut sebab dengar opah kata yang Opah kena balik, Aliyah pun tanya Mama,

Aliyah: Mama kenapa?!

Mama: Opah kena balik daripada ward sebab air kencing ada kuman.

Aliyah: oooh...

Dah sampai Penang akhirnya....

Mama pergi amik Opah kat hospital.

Ayah, Adam, Aliyah dan Adeena, pergi homestay tu.

Ayah pergi ambil kunci dekat orang pekerja homestay tu.

Aliyah ingatkan homestay tu tingkat 3. Rupanya tingkat 39. Yang atas sekali tingkat 41.

Homestay tu nombor ketiga tertinggi.

Lepas tu orang tu tunjuk lah homestay ni ada apa.

Ada tv.

Ada peti ais. Macam biasa.

Ada microwave. Boleh masak.

Tapi tak boleh masak guna periuk.

Lepas tu Adam, Aliyah dan Adeena dah  mula lapar.

Kitaorang pergi KFC, sebelah homestay tu aje.

Jalan- jalan pergi KFC.



Mama naik Grab dengan Opah. Lepas tu Ayah telefon Mama, suruh berhenti dekat depan KFC.

Lepas tu Mama dah sampai.

Lepas dah habis makan, pergi balik homestay tu.

Mama tanya tingkat berapa?

Adam jawab tingkat 39.

Mama dah terkejut!

Opah dah nak terkencing!

Lepas tu dah sampai tingkat 39.

Opah letak semua beg dia.

Lepas tu, Aliyah pun tidur.



Stay tuned for the next part! 

Tuesday, April 3, 2018

ALIYAH PERGI PULAU PANGKOR PART 3


Lepastu Aliyah bangun pagi solat subuh dekat dalam bilik Dhiya lepas sunrise Tasnim pun datang bilik Dhiya sebab nak mandi seorang dalam bilik air Tasnim mandi dulu baru Aliyah dan Dhiya mandi, lepastu kami pakai baju jalan sebab nak balik kl balik.

lepastu kami tangkap gambar di hadapan swimming pool. lepastu Adam tak nak tangkap gambar tak tahu kenapa? lepastu kami bertolak naik van, lepastu lami dah sampai di jeti pangkor,lepastu ada
panggilan daripada orang hotel,dia kata: ini ipad anda ke? di bilik1421. lepastu ayah cakap alamak!!!
lepastu ayah patah balik pergi resort, lepas 10 minit feri belum bergerak uwan kata feri memang tunggu aznin, kami main tahan gelak.

tiba - tiba ayah sampai lepastu mama kata: you naik apa?!! ayah menjawab: van,lepastu feri dah bergerak. Dhiya duduk dekat tingkap Aliyah duduk dekat tepi Dhiya. lepastu Tasnim duduk dalam kereta Dhiya, lepastu makan tengahari di lumut Aliyah makan nasi ngan ayam nasi kosong kicap tak ada, lepastu solat zuhur di masjid lumut,kemudian sambung perjalanan, Aliyah sorang je tak tidur yang lain tidur, Aliyah tak boring Aliyah tengok ipad Dhiya. sampai ke tanjung malim pergi kedai  "YIK MUN"Aliyah makan mihun kari, roti kahwin dan mee sup ayam.

lepas makan Tasnim kena balik bersama dengan keluarga dia. jadi kami bertolak, lepastu solat maghrib di Rawang, kemudian beli ice cream Mcd (Mcdonalds) dan kami terus balik rumah




                                                              TAMAT......

                 SEKIAN TERIMA KASIH😊😊



ALIYAH PERGI PULAU PAGKOR PART 2


Masa Aliyah tidur bilik Dhiya Adam dan mama pergi sunrise, lepastu kitaorang breakfast.


lepas breakfast kitaorang pergi beach, kemudian kitaorang mandi laut guna pelampung. Aliyah guna pelampung Adeena muat je πŸ˜’πŸ˜’....


lepastu balik ke resot mandi kolam🏊🏊 lepastu Aliyah mandi 🚿🚿 lepastu makan tengahari ,Aliyah makan nasi ayamπŸ›.

lepastu Aliyah pergi bilik Dhiya sampai petang Tasnim pun datang, tida pun datang bagi kitaorang superring, lepastu kitaorang mandi swimming pool lepastu mama beli pisang goreng dan jagung lepastu ada monyet ambil jagung kitaorang lepastu acu baling selipar kat monyet tu.

lepastu Dhiya muntah -muntah lepastu acu bawa Dhiya pergi bilik dia.

lepastu Aliyah dinner kuey teow 🍜, lepastu Aliyah solat maghrib lepastu Aliyah pergi bilik Dhiya Tasnim cakap dia nak tidur bilik dhiya tapi dia tertidur bilik dia 😴.


             
                                                    nanti Aliyah sambung part 3


Total Pageviews