Wednesday, September 6, 2017

ALYAH BALIK KAMPUNG

Masa tu Aliyah nak balik kampung masa Aliyah dah sampai Ipoh Aliyah singgah rumah Tida kejap

lepastu hari dah nak gelap Aliyah pun terpaksa tidur situ kat situ ada sofa bed atok dan wan tidur situ

Aliyah cakap kat Adam Adam kita tidur bilik nombor dua tau Adam cakap takboleh Aliyah cakap

kenapa? Adam cakap sebab Adam nak tengok movie night dekat bilik yang ada tv tu Aliyah cakap ok

lepastu Adam dan Adeena gaduh Adeena nak Aliyah tidur dengan dia Adam pula nak tengok movie 

night jadi ayah teman Adam tengok movie night kat bilik nombor 2 Aliyah teman Adeena tidur 

dengan dia esok Aliyah balik kampung kat kampung Aliyah mandi kolam makam ais krim dan 

jumpa abang dengan kakak kat kampung

  




                                                                  see more..............

Saturday, May 27, 2017

ALIYAH'S ADVENTURE NAIK LRT

Hari Sabtu  mama nak pergi rumah auntie Aisyah sebab nak buat kerja di situ. Auntie Aisyah cakap naik grab car lepastu naik lrt lepastu naik comuter pergi shah alam.



Lepastu Aliyah pergi lrt pukul10:00 lepastu Aliyah dah naik grab car dah sampai dah lrt. lepastu Aliyah dalam train. Aliyah keluar train nak naik comuter tapi comuter tu gerak pukul 12:04 lambat lah nak rumah auntie Aisyah.



Jadi Aliyah naik grab car jelah. lepastu dah sampai rumah auntie Aisyah. Aliyah main dengan Izzah. Mama buat kerja dengan auntie Aisyah. Aliyah main lego sorok -sorok lepastu tengok youtube dalam tv cerita shopkins. lepastu masa untuk balik auntie Aisyah hantar mama dan Aliyah pergi lrt.

Ini Aliyah dengan Izzah dalam kereta auntie Aisyah.

Bila dah sampai kl naik taxi. Lepastu kat rumah siap sedia untuk berbuka puasa kat rumah Atok. Mama bawa spaghetti. Lepastu Aliyah makan spaghetti dengan tasnim. lepas makan solat maghrib Lepastu main cikgu-cikgu tasnim  jadi cikgu dhiya aliyah dan aisyah anak murid. Adam main dengan Ali. lepastu mandi sama-sama. lepas nak balik main lagi lepastu semua orang balik.

Ini video Aliyah  naik LRT.


Friday, February 10, 2017

ALIYAH PERGI SWIMMING DENGAN KAWAN- KAWAN

Aliyah ada dua orang kawan duduk di villa wangsamas yang bernama Marissa dan Anis Sofea. masa itu Aliyah dah janji dengan Marissa nak pergi swiming pool.

Lepas tu Aliyah dah sampai swimming pool. Marissa belum ada dekat swimming pool tu lagi. 

Aliyah tak tau Sofea ada jugak. Ini kali kedua Aliyah jumpa Sofea. 

Kemudian Marissa pun sampai. Marissa datang dengan ayah dan adik dia. 

Kemudian Aliyah main slide dengan dia. 

Tapi Marissa cuba slide dua kali je. Sebab dia takut.

Dia takut sebab laju. 

Lepas tu Aliyah main tangkap- tangkap bola dengan dia. 

Tapi Sofea tu suka tukar kolam. Kadang- kadang kolam ada slide, kadang- kadang kolam takde slide. 

Lepas tu Aliyah pun balik.                         

Wednesday, December 21, 2016

ALIYAH TAK ADA IDEA

Aliyah tak ada idea nak tulis tapi Aliyah tulis jugak macam mana? hmmm...?@#$%^&*()_+!~[]\;',,.
























Thursday, December 15, 2016

ALIYAH MEMBUAT KUIH KERIA

BAHAN- BAHAN UNTUK MEMBUAT KUIH KERIA:

1: Ubi keledek

2: tepung

3: air

4: sedikit garam

5: gula 


Mula- mula penyetkan ubi keledek itu. Lepas itu letak tepung. Lepas tu letak air. Lepas tu gaul. Lepas tu letak garam sikit. 

Bentukkan bulat, penyetkan sikit je. Lepas tu buat lubang kat tengah- tengah menggunakan jari. 

Lepas tu ambil kuali. Letak minyak. Lepas tu letak kuih keria dalam kuali. Aliyah nak letak, Aliyah terletak sampai minyak tu naik atas. Terkena jari. Sakit. Mama suruh letak jari dalam bekas ada air. 

Dah siap goreng, Mama gaul dengan gula. 

Kuih keria ini kuih kegemaran Aliyah. 

Masa lumatkan keledek
Masa penyekkan kuih

Masa goreng kuih
Masa kena minyak tulah...
Masa Mama letak gula...
Dah siap!!!


Saturday, December 10, 2016

ALIYAH PERGI BALIK KAMPUNG

Aliyah bangun pagi, Aliyah makan, Aliyah mandi. Lepas tu kita semua keluar naik kereta balik kampung. Singgah rumah Atok dulu dekat KL. Lepas tu baru balik kampung.

TAJUK 1 : SWIMMING POOL
Masa Aliyah dah sampai tu Opah kasi Aliyah mandi swimming pool. Keesokan hari pulak Abang Ngah datang dengan Kakak Anis. Lepas mandi swimming pool ramai- ramai. Keesokan harinya pula kitaorang mandi lagi. Keesokan harinya pula kitaorang tak mandi. 


TAJUK 2 : BASIKAL 
Lepas mandi swimming pool tu, kan setiap petang Mama selalu bawa Aliyah naik basikal Opah. Lepas tu hari yang pertama naik basikal tu, naik basikal 2 roda. Aliyah lalu dekat rumah Nyang. Takde orang dekat situ. Lepas tu Aliyah pun balik. Masa hari terakhir naik basikal tu Aliyah dah tak lama naik basikal.



TAJUK 3 : KUMBANG KURA- KURA
Masa hari pertama yang Kakak Anis datang tu masa dah petang, kumbang banyak ada. Lepas tu Kakak Anis cakap nak cari kumbang apa. Aliyah cakap Kumbang Kura- Kura. Lepas tu Kakak Anis cari celah- celah daun tu. Aliyah pun tolong. Lepas tu dah nak Maghrib Aliyah pun masuk. Hari terakhir yang cari kumbang tu, kumbang tu pun tiba- tiba mati. Aliyah letak dalam bekas tak ada udara lepas tu mati. Aliyah ingatkan ada udara. 



Aliyah happy balik kampung. Sekian terima kasih. 

Monday, November 28, 2016

CADBURY 3 IN 1

dulu Aliyah tak suka cadbury. Aliyah pergi rumah atok.

Aliyah cakap. Aliyah nak teh o'.

wan cakap takde la Aliyah. minum  cadbury boleh tak Aliyah?

Aliyah cakap boleh.

wan buat ya.

ok.

lepas itu Aliyah pun minum.

rasanya sedap macam coklat.

Atok pun kasi Aliyah cadbury 3 in 1 satu paket.

Aliyah pun dah suka  sekarang mama campur dengan susu.

tapi mama letak cadbury siket je sebab 3 in 1 tu manis sangat Aliyah tak suka manis sangat.


              see more...


Total Pageviews