Saturday, May 27, 2017

ALIYAH'S ADVENTURE NAIK LRT

Hari Sabtu  mama nak pergi rumah auntie Aisyah sebab nak buat kerja di situ. Auntie Aisyah cakap naik grab car lepastu naik lrt lepastu naik comuter pergi shah alam.



Lepastu Aliyah pergi lrt pukul10:00 lepastu Aliyah dah naik grab car dah sampai dah lrt. lepastu Aliyah dalam train. Aliyah keluar train nak naik comuter tapi comuter tu gerak pukul 12:04 lambat lah nak rumah auntie Aisyah.



Jadi Aliyah naik grab car jelah. lepastu dah sampai rumah auntie Aisyah. Aliyah main dengan Izzah. Mama buat kerja dengan auntie Aisyah. Aliyah main lego sorok -sorok lepastu tengok youtube dalam tv cerita shopkins. lepastu masa untuk balik auntie Aisyah hantar mama dan Aliyah pergi lrt.

Ini Aliyah dengan Izzah dalam kereta auntie Aisyah.

Bila dah sampai kl naik taxi. Lepastu kat rumah siap sedia untuk berbuka puasa kat rumah Atok. Mama bawa spaghetti. Lepastu Aliyah makan spaghetti dengan tasnim. lepas makan solat maghrib Lepastu main cikgu-cikgu tasnim  jadi cikgu dhiya aliyah dan aisyah anak murid. Adam main dengan Ali. lepastu mandi sama-sama. lepas nak balik main lagi lepastu semua orang balik.

Ini video Aliyah  naik LRT.


Friday, February 10, 2017

ALIYAH PERGI SWIMMING DENGAN KAWAN- KAWAN

Aliyah ada dua orang kawan duduk di villa wangsamas yang bernama Marissa dan Anis Sofea. masa itu Aliyah dah janji dengan Marissa nak pergi swiming pool. 

Lepas tu Aliyah dah sampai swimming pool. Marissa belum ada dekat swimming pool tu lagi. 

Aliyah tak tau Sofea ada jugak. Ini kali kedua Aliyah jumpa Sofea. 

Kemudian Marissa pun sampai. Marissa datang dengan ayah dan adik dia. 

Kemudian Aliyah main slide dengan dia. 

Tapi Marissa cuba slide dua kali je. Sebab dia takut.

Dia takut sebab laju. 

Lepas tu Aliyah main tangkap- tangkap bola dengan dia. 

Tapi Sofea tu suka tukar kolam. Kadang- kadang kolam ada slide, kadang- kadang kolam takde slide. 

Lepas tu Aliyah pun balik.                         

Wednesday, December 21, 2016

ALIYAH TAK ADA IDEA

Aliyah tak ada idea nak tulis tapi Aliyah tulis jugak macam mana? hmmm...?@#$%^&*()_+!~[]\;',,.
























Thursday, December 15, 2016

ALIYAH MEMBUAT KUIH KERIA

BAHAN- BAHAN UNTUK MEMBUAT KUIH KERIA:

1: Ubi keledek

2: tepung

3: air

4: sedikit garam

5: gula 


Mula- mula penyetkan ubi keledek itu. Lepas itu letak tepung. Lepas tu letak air. Lepas tu gaul. Lepas tu letak garam sikit. 

Bentukkan bulat, penyetkan sikit je. Lepas tu buat lubang kat tengah- tengah menggunakan jari. 

Lepas tu ambil kuali. Letak minyak. Lepas tu letak kuih keria dalam kuali. Aliyah nak letak, Aliyah terletak sampai minyak tu naik atas. Terkena jari. Sakit. Mama suruh letak jari dalam bekas ada air. 

Dah siap goreng, Mama gaul dengan gula. 

Kuih keria ini kuih kegemaran Aliyah. 

Masa lumatkan keledek
Masa penyekkan kuih

Masa goreng kuih
Masa kena minyak tulah...
Masa Mama letak gula...
Dah siap!!!


Saturday, December 10, 2016

ALIYAH PERGI BALIK KAMPUNG

Aliyah bangun pagi, Aliyah makan, Aliyah mandi. Lepas tu kita semua keluar naik kereta balik kampung. Singgah rumah Atok dulu dekat KL. Lepas tu baru balik kampung.

TAJUK 1 : SWIMMING POOL
Masa Aliyah dah sampai tu Opah kasi Aliyah mandi swimming pool. Keesokan hari pulak Abang Ngah datang dengan Kakak Anis. Lepas mandi swimming pool ramai- ramai. Keesokan harinya pula kitaorang mandi lagi. Keesokan harinya pula kitaorang tak mandi. 


TAJUK 2 : BASIKAL 
Lepas mandi swimming pool tu, kan setiap petang Mama selalu bawa Aliyah naik basikal Opah. Lepas tu hari yang pertama naik basikal tu, naik basikal 2 roda. Aliyah lalu dekat rumah Nyang. Takde orang dekat situ. Lepas tu Aliyah pun balik. Masa hari terakhir naik basikal tu Aliyah dah tak lama naik basikal.



TAJUK 3 : KUMBANG KURA- KURA
Masa hari pertama yang Kakak Anis datang tu masa dah petang, kumbang banyak ada. Lepas tu Kakak Anis cakap nak cari kumbang apa. Aliyah cakap Kumbang Kura- Kura. Lepas tu Kakak Anis cari celah- celah daun tu. Aliyah pun tolong. Lepas tu dah nak Maghrib Aliyah pun masuk. Hari terakhir yang cari kumbang tu, kumbang tu pun tiba- tiba mati. Aliyah letak dalam bekas tak ada udara lepas tu mati. Aliyah ingatkan ada udara. 



Aliyah happy balik kampung. Sekian terima kasih. 

Monday, November 28, 2016

CADBURY 3 IN 1

dulu Aliyah tak suka cadbury. Aliyah pergi rumah atok.

Aliyah cakap. Aliyah nak teh o'.

wan cakap takde la Aliyah. minum  cadbury boleh tak Aliyah?

Aliyah cakap boleh.

wan buat ya.

ok.

lepas itu Aliyah pun minum.

rasanya sedap macam coklat.

Atok pun kasi Aliyah cadbury 3 in 1 satu paket.

Aliyah pun dah suka  sekarang mama campur dengan susu.

tapi mama letak cadbury siket je sebab 3 in 1 tu manis sangat Aliyah tak suka manis sangat.


              see more...


Friday, November 25, 2016

ALIYAH PERGI PULAU LANGKAWI

Day 1:  Aliyah pergi KLIA 

mula - mula Aliyah bangun pagi lepas itu Aliyah pergi KLIA. lepas itu Aliyah dah sampai Langkawi. Aliyah pergi pekan kuah. lepas itu Aliyah pergi hotel. malam itu Aliyah pergi beach party. Balik hotel Aliyah tidur.





Day 2: Aliyah pergi Cable Car, Sky bridge, eagle feeding, bat cave, naik bot, fish farm.

Aliyah naik cable car dengan Mia dan Ira, Adam,Uncle Alan, Ayah. cable car tu kalau tengok daripada bawah sangat - sangat tinggi. dalam cable car tu rasa bergoyang- goyang dan panas. tak ada aircond.



Aliyah pergi sky bridge. ada cermin atas itu. Aliyah tangkap gambar.



Aliyah pergi makan. Tiba- tiba Opah datang. Lepas itu Opah makan sama- sama. Lepas itu naik bas dan pergi ke eagle feeding.

Mula- mula kita buat eagle feeding. Lepas itu eagle watching. Lepas itu bot tu bawak kita semua pergi Laut Andaman.



Dan pergi bat cave. Bau sangat busuk. Dan gelap. Masa nak masuk kena senyap. Orang itu cakap. Kalau tak, dia keluar najis dan kena atas kepala kita.

Lepas itu kita semua masuk bat cave. Lepas itu ada orang punya telefon berbunyi. Dia tutup lah. Tapi orang tu cakap senyap. Kita baru nak masuk. Orang tu kat belakang belum masuk. Tak kena lah.

Masa kita masuk batu yang kena air itu cantik. Batu kena tsunami jadi bengkok. Jadi cantik macam waterfall. Interesting kan?




Lepas tu kitaorang semua nampak bat. Kelawar. Kalau orang tak faham bat, baca kelawar. Kalau orang tak faham kelawar, baca bat.

Lepas tu orang tu cakap. Kalau bat ni malam- malam dia keluar. Lepas itu dia pindah rumah dengan burung. Lepas itu pagi mereka tukar balik rumah sendiri. Bila dah keluar orang tu cakap ada pokok beracun. Kalau kita buat apa- apa dekat pokok itu mata kita boleh jadi buta. Aliyah tak pegang pokok itu.

Orang tu cakap kalau adik- adik dah besar sesat kat hutan, cari buah yang adik tak tahu. Lepas tu potong buah tu dulu lepas itu picit ambil letak dekat lengan. Kalau rasa panas atau gatal tak boleh makan.

Lepas pergi eagle feeding kita semua pergi pulang ke jeti. Lepas itu kita dah balik. Dan nak Maghrib kitaorang nak pergi swimming. Lepas itu dah malam. Kitaorang pergi swimming dekat vila tempat kawan Aliyah.

Ada kolam dalam, tak ada kolam rendah. Aliyah main dengan kawan Aliyah nama Puteri. Lepas tu Aunty Herny tolong kitaorang berenang. Lepas pun boleh berenang. Adam kena tunggu duduk dekat tangga. Sebab dia tak pandai berenang kolam dalam. Dia kena pegang pelampung dekat kolam tu.



Lepas tu kitaorang masuk vila Puteri dulu. Lepas tu mandi dalam tub. Tak bukak baju swimming suit. Pakai je sambil mandi. Lepas tu kitaorang mandi dekat shower, bersihkan badan betul- betul. Baru bukak baju dalam tu. Tapi sorang- sorang lah. Lepas itu kitaorang dah pakai baju, kitaorang makan. Main. Lepas tu kitaorang balik naik tuk- tuk hahaha! Atau namanya buggy.

Day 3: Dah nak balik KL

Aliyah bangun pagi lepas itu Aliyah mandi dalam tab. Lepas itu Aliyah dah pakai baju semua. Mama ajak Aliyah pergi pantai. Aliyah kumpul seashells kat sana. Adam main ombak. Lepas itu Aliyah nak basuh tangan. Aliyah basuh kat ombak tu. Lepas tu Aliyah nak basuh lama- lama. Aliyah nak kutip shells. Lepas itu Adam pergi dekat laut. Laut semakin tinggi air dia. Lama- lama Adam dekat air. Habis basah seluar dengan kasut dia. Dia pun menangis. Opah kata, naik cepat, naik cepat, nanti semua orang basah kena ombak.




Lepas itu kita pergi makan. Aliyah makan coco crunch dengan nasi lemak. Aliyah minum air kosong aje. Lepas itu Aliyah naik bas F. Aliyah pergi airport Langkawi. Aliyah nampak pembalutan beg. Opah cakap, Adam pergi situ balut seluar basah dengan kasut sekali. Lepas itu Adam cakap, Opah lah pergi, Opah yang suruh Adam kan. Lepas tu Aliyah suruh dua- dua orang pergi. Tapi diaorang tak pergi.



Lepas itu kitaorang dah sampai tempat kapalterbang itu. Puteri ada dekat situ. Aliyah tak sedar ada Puteri. Ayah cakap, Puteri dia nak jumpa Aliyah. Aliyah pun pergi lah. Aliyah main dengan dia. Bila dia dah nak pergi, Aliyah pun pergi lah balik duduk.

Bila kitaorang dah sampai airport KLIA tu, Adam muntah. Sambung jalan, muntah. Sambung jalan, muntah. Sambung jalan, muntah. Lepas tu Aliyah pun pening. Sebab asyik sambung jalan, muntah, sambung jalan, muntah.

Lepas itu Aliyah pergi airport Subang. Sebab nak ambil Mama. Mama tak sama flight. Mama flight Malindo. Kalau airport Malindo hantar ke airport Subang. Bila dah jumpa Mama baru balik.

Dah habis. Aliyah happy pergi Langkawi.


Total Pageviews